Az Egyházi Rend szentsége

Orthodox meggyőződés szerint a keresztény Egyház egyetlen papja, pásztora és tanítója Maga Krisztus. Egyedül ő vezeti népét, ő uralkodik fölötte. Egyedül ő bocsátja meg a bűnöket, és ő az, Aki közösséget ajánl fel Istennel, az Atyával.

ChristtheHighPriest.jpg
Az orthodox hit szerint Krisztus nem hagyta el népét, hanem együtt van Egyházával, mint Annak élő és egyetlen Feje. Krisztus a Szent Lélek által tevékenyen jelen van Egyházában. Az Egyházi Rend szentsége a Keresztény Egyházban objektív biztosítékot nyújt Krisztusnak népével való állandó együttlétére. Az Egyház püspökeinek, papjainak és diakónusainak az a szerepük, szolgálatuk, hogy láthatóvá tegyék Krisztus tevékeny együttlétét népével. A papság tehát nem Krisztus nevében, vagy Krisztus helyett szolgál, mintha ő Maga nem lenne jelen. A papság nem Krisztus helytartója, helyettese vagy képviselője.

Krisztus most és mindig és mindörökké jelen van Egyházában. Az Egyház felszentelt Rendjei - a püspökök, papok és diakónusok - azért kapják a Szent Lélek ajándékát, hogy láthatóvá tegyék az embereknek Krisztust a Lélek által. Ilymódon Krisztus választott szolgáin keresztül gyakorolja és valósítja meg egyedülálló és kizárólagos papi tisztségét, szüntelenül felajánlva Önmagát az Atyának embertestvéreiért, tökéletes Áldozatként.

Krisztus az Egyházban lévő szolgáin keresztül tanítóként is fellép, és ő maga hirdeti az embereknek az Atya isteni igéit. Ő a jó pásztor, az egyetlen pásztor, Aki vezeti nyáját. Ő az irgalmas orvos, Aki elengedi a bűnöket és meggyógyítja az emberek testi, szellemi és lelki betegségeit. Ő a püspök, Aki gondját viseli annak a közösségnek, amelyet Ő maga gyűjtött magának (1 Pt 2,25). Ő a diakónus, a "szolga", mert egyedül Ő az Atya szenvedő szolgája, Aki "nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért." (Mt 20,28)

trinite03.jpg
Az Egyházi Rend szentségének az elnevezése kapcsolatba hozható azzal, hogy a püspökök, papok és diakónusok biztosítják az Egyház életében a rendet. Krisztus és az apostolok ideje óta egészen Isten Országának az örökkévalóságban való eljöveteléig, mindig és mindenütt, ők biztosítják az Egyház folytonosságát és egységét.

Ahogyan az apostolok megkapták Istentől azt a különleges ajándékot, hogy menjenek a világba, és tegyék jelenvalóvá Krisztust, személyének és szolgálatának sokszínű gazdagságát az embereknek, ugyanúgy az Egyház papjai is megkapják Isten Lelkének az ajándékát, hogy megőrizzék és láthatóvá tegyék Krisztus tevékeny jelenlétét az egyházakban.

Az Egyház tanítása szerint a papságnak a lehet  legtökéletesebb módon kell betöltenie azt a kegyelmet, amely a "kézrátétel" ajándékával adatott meg számára. De az Egyház azt is tanítja, hogy az Egyházban a papság által kiszolgáltatott szentségek valósága és hatékonysága nem függ az Egyház szolgáinak személyes erényeitől, hanem Krisztus jelenlététől, Aki a Szent Lélek által cselekszik Egyházában. 
 
Thomas Hopko: Az orthodox istentisztelet, fordította: prof. Imrényi Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr733785696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása