A háború bennünk van (6.)

2012.02.17. 05:31

(Hatodik idézet Thomas Merton O.C.S.O. írásából)

6.
Pontosan saját meggyötört szabadságunk és az Ő élet­adó Szabadsága - Aki Szent és Ismeretlen - közti kapcsolatban, a tökéletes önmegvalósítás során, az ember elkezdi legyőzni a halált - saját lelkében. Igazi önmagunkra találásunk, ébredésünk, életre kelésünk a végtelen Isten fényes sötétjében nem lehet más, mint lelki közösség Istennel, Jézus Krisztus dicsősége által. Győ­zelmünk a halálon nem a saját művünk, hanem az Övé. Saját szabadságunk diadala, amelynek igazán a mi diadalunknak kell len­nie, hogy megmentsen bennünket a haláltól, mindazonáltal első­sorban az Ő diadala. Következésképp mindezen meditációkban úgy beszélünk majd a szemlélődésről, mint részesedésről Krisztus halálában és föltámadásában. Az egyház megénekli a húsvéti himnuszban, hogyan találkozott élet és halál egy bámulatos ütkö­zetben, és hogy az élet királya, aki meghalt, él és uralkodik.

resurrection_1.jpg
Mors et vita duello
Conflixere mirando
Dux vitae mortuus
Regnat vivus.

Az élet halál feletti győzelme, amelyet az Élet Szerzője aratott, maga az egyház ősi és hagyományos egzisztencializmusának lelke - olyan egzisztencializmusé, amely annyira higgadtan és nyilván­valóan egzisztencialista, hogy sosem kellett ilyen néven nevezni.
A keresztény szemlélődés nemcsak abban az értelemben eg­zisztencialista, hogy Isten, a Létező, valóságába merült saját va­lóságunkat tapasztalja meg, hanem abban az értelemben is, hogy ez részvétel Isten konkrét cselekvésében az időben, abban, hogy Isten kiáradt az emberi történelembe, amely - mivel egy­szerre volt Isten és az ember tette - képes lelkileg kommunikál­ni önmagát és megismételni önmagát újra és újra az egyes em­berek életében.

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr774076695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása