Az emberi élet célja az Istennel való egyesülés (henószisz) és az átistenülés (theiószisz). A görög atyák az "átistenülést" tágabb értelemben használják, mint a latinok. Természetesen szó sincs náluk panteizmusról. A kegyelem által az isteni életben való részesedést értik alatta: "így drága és hatalmas ígéreteket kaptunk, hogy ezek révén isteni természet részeseivé legyetek..." (2Pét 1,4).

szentháromság_1.jpgE részesedésben a lélek magának a három Isteni Személynek a belső életébe oltódik be. Abba a szakadatlan áramlásba és túláradó szeretetbe, amely az Atya, a Fiú és a Szentlélek között megy végbe, és amely Isten leglényegét jelenti. Ebben áll az ember valódi és örök boldogsága.

Az Evangéliumban meghirdetett "ország" az Istennel való egyesülésben nyer beteljesülést. Benne ér céljához az a könyörületes magatartás és szeretet, amely a törvény és a próféták összefoglalása. Csakis a három Személy életébe bekapcsolódva válhat képessé az ember teljes szívéből, teljes lelkéből és egész értelmével szeretni Istent, és felebarátját, mint önmagát.

Isten és az ember egysége nem valósulhat meg közvetítő nélkül. Ő nem más, mint a testté lett Ige, a mi Urunk Jézus Krisztus: "Én vagyok az út, az igazság és az élet, senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam" (Jn 14,6). A Fiúban mi is fiákká lettünk. "Isten fiaivá tett bennünket" - mondja Szent Atanáz. A Krisztusba való beletestesülés az egyetlen módja, hogy megvalósíthassuk természetfeletti célunkat. A Szentlélek élteti és teljessé teszi ezt a beletestesülést. Szent Ireneusz írja: "A Lélek által emelkedünk a Fiúhoz, és a Fiú által az Atyához."

A tényt, hogy a keresztény lelkiség a lélek természetfeletti életét kutatja és nem a tudományok által is vizsgált közönséges vagy rendkívüli, un. "vallási jelenségeket", nem lehet eléggé hangsúlyozni. Urunk megváltói műve az Alfa és az Ómega, lelkiségünk középpontja.
  

Lev Gillet: AZ ORTODOX LELKISÉG KÖZPONTI ELEMEI (1.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr813538195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chotki (törölt) 2012.01.12. 16:41:44

egyre jobb...

Chotki (törölt) 2012.01.12. 16:51:38

ΤῸΝ ἈΜΑΡΤΩΛὌΝ vagy
τὴν ἁμαρτωλόν ??

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.12. 17:22:53

@Chotki: Köszi! Ez a Gillet szöveg nagyon jó, hét kb. ekkora részben fog fölkerülni. Ami még jó a témában az Thomas Hopko: Orthodox istentisztelet, csak az túl hosszú. De majd belinkelem.

τὸν : hímnem τὴν : nőnem

Chotki (törölt) 2012.01.12. 17:56:17

"rafinált" módon ki akartam deríteni, ami nem derül ki a bejegyzésekből ( hímnem, nőnem)
süti beállítások módosítása