Egyszer egy fiatal francia filozófus elzarándokolt az Athosz-hegyre, hogy elmélyedjen a Jézus-imában. Többedik próbálkozásra Szeráfim atya végre elfogadta tanítványának. 
 
- Mielőtt a szív imájáról beszélnék, tanulj meg úgy elmélkedni, mint az a hegy ... - és egy hatalmas sziklára mutatott. - Kérdezd meg őt, hogyan imádkozik. Azután gyere vissza hozzám.
 
Elmélkedj úgy, mint egy hegy!

hegy_2.jpg
Így kezdődött el a fiatal filozófus igazi bevezetése a hészükhaszta imamódba. Az első útbaigazítás, amit kapott, stabilitásra, a jó alapok lerakására vonatkozott.

Csakugyan az első tanács, amit az ember az elmélkedésre vágyónak adhat, nem lelki, hanem testi jellegű: ,,Ülj le! Ülj úgy, mint a hegy, azaz légy nehéz, legyen súlyos a jelenléted!'' Az első napokban a fiatal embernek nagyon nehéz volt így mozdulatlanul maradnia, keresztbe tett lábakkal, a medencecsont kissé följebb, mint a térdek (ezt a testtartást találta a legstabilabbnak).
 
Egy reggel aztán valóban megérezte, mit jelent úgy elmélkedni, mint egy hegy. Ült teljes súlyával, mozdulatlanul. Egy volt a heggyel, csendesen a Nap alatt. Időérzéke teljesen megváltozott. A hegyeknek más az idejük, a ritmusuk. Amikor az ember úgy ül, mint egy hegy, előtte van az örökkévalóság. Ez a helyes magatartása annak, aki rá akar hangolódni az elmélkedésre: tudja, hogy mögötte, benne és előtte van az örökkévalóság. Egy templom építéséhez először kőre volt szükség; a szikla rendíthetetlen szilárdságára azután Isten megépíthette egyházát, az ember testét pedig templomává tette. Így értelmezte az evangélium szavait: Te Péter vagy és én erre a kősziklára fogom építeni egyházamat. (Mt 16,18) Több héten át így maradt.
 
A legnehezebb az volt számára, hogy órákat töltsön el ,,semmittevéssel''. Újra meg kellett tanulnia létezni, egyszerűen csak lenni cél és ok nélkül. Úgy elmélkedni, mint egy hegy - azt jelenti, hogy maga a Lét elmélkedik, a Lét a maga egyszerűségében, megelőzve minden gondolatot, élvezetet, szenvedést.

Szeráfim atya mindennap meglátogatta, és megosztotta vele paradicsomát, és néhány olajbogyóját. E nagyon egyszerű étkezés ellenére úgy tűnt, hízott a fiatalember. Járása nyugodtabb lett. Mintha a hegy a testébe költözött volna. Tudott mindenre időt hagyni, befogadni az évszakokat, csendes és nyugodt maradt, mint a föld, amely néha kemény és száraz, néha viszont olyan, mint az aratásra váró domboldal.

Úgy elmélkedett, mint egy hegy, ez gondolatainak ritmusát is megváltoztatta. Megtanult ítélkezés nélkül ,,látni'', mintha megadná a létezés jogát mindannak, ami a hegyen nő.

Folytatódik!
 
Jean-Yves Leloup nyomán 

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr353529737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.11. 09:46:24

Úgy látszik ugyanazok a dolgok foglalkoztatnak mindkettőnket...

www.chotki.eoldal.hu/cikkek/heszukhaszta-imamod.html

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.11. 14:31:36

@Chotki: Valószínű csak "véletlenül" :) Ezt az írást már fölraktam, időzítve fog megjelenni hat részben. Ez az egyik kedvencem a témában.

Chotki (törölt) 2012.01.11. 17:09:01

Azért nem véletlen (bár látom te is idézőjelbe tetted), mert aki ebben a témában érdekelt, az előbb utóbb ráakad erre ...

Csak egy kérdés - ha már a Jézus-ima foglalkoztat - érdeklődsz valamilyen szinten az orthodoxia, az orthodox tanítás iránt is? Én ugyan elkötelezett katolikus vagyok, de megfogott az a "kincs", ami náluk fellelhető - zene, ikon, teológia stb. Nagyon igaz, amit boldog II. János Pál pápa mondott az Egyháznak két tüdővel kell lélegeznie.

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.11. 20:19:08

@Chotki: Igen, nagyon is érdeklődöm. Egyfelől görögkatolikus vagyok, de ha római lennék, szerintem akkor is érdeklődnék. Teszek majd fel ilyen témájú anyagokat is, úgy gondoltam hogy nem csak szűken a Jézus-imára koncentrálok, hanem a tágabb közegére is. (A "közeg" nem a legjobb szó volt.)

Chotki (törölt) 2012.01.11. 21:27:18

@m-athos: ennek külön örülök, Kocsis Fülöp püspök atyának nagy tisztelője vagyok. Egy alkalommal ő tartott lelkinapot Pasaréten, beszélgettem is vele. Jezsuita barátom még a dámóci időszakából ismeri, így a közös ismerős révén közös téma is akadt. Nagy gyakorlója és ismerője a Jézus-imának, igazi lelki ember. Több ilyen püspökre lenne szüksége a római katolikusoknak is... Egyébként már említettem, hogy az általam hobbiból lefordított könyvet is Verdes Sándorék adták ki (Zöld-S Studió) www.zold-s.hu

Chotki (törölt) 2012.01.11. 21:28:36

Ez az a bizonyos könyv:
www.zold-s.hu/k_elni_ji.htm

andronikos · http://andronikosz.blogspot.hu/ 2012.01.12. 17:18:20

@Chotki: Nem tudtam hogy Te fordítottad. Mellesleg csak az elejét ismerem, az valahol fönt van a neten. Lehet hogy nálad?
süti beállítások módosítása