A háború bennünk van (5.)

2012.02.10. 05:19

(Ötödik idézet Thomas Merton O.C.S.O. írásából)

5.
A szemlélődés egyszerre saját "semmi voltunk" és az is­teni valóság egzisztenciális felismerése, amelyet saját lényünk mélységeiben, kifejezhetetlen lelki kapcsolatban értünk meg. A szemlélődés annak hirtelen, intuitív térhódítása, ami valóban VAN. Az emberi lélek váratlan előrelépése a Valóság egzisztenci­ális fényességébe, nem pusztán a létezés metafizikai intuíciója ál­tal, hanem egy egzisztenciális lelki közösség - Vele, Aki VAN -transzcendens beteljesülése által.

praying-monk.jpg
Ez teszi a misztikust sokszorta egzisztencialistábbá a filozófus­nál. Mert ahol az igazi metafizikus elfordul a létezés tisztán objek­tív felfogásától, hogy az élmény és az intuíció szubjektivitásával ra­gadja meg a létet, a misztikus még tovább megy és belemerül a Valóság dinamikus végtelenségébe, amely nemcsak VAN, hanem amely kiárad saját kimeríthetetlen mélységeiből, minden más léte­ző dolog valóságából. A misztikus, vagyis a szemlélődő, nemcsak látja és kitapintja, mi valódi, de minden aktuális dolog felszínén túl lelki közösséget valósít meg a Szabadsággal, Aki minden aktuali­tás forrása. Ez a valóság, ez a Szabadság nem elgondolás, nem valami dolog, nem tárgy, még csak nem is a tudás tárgya: ez az Élő Isten, a Szent, Akinek csak azért merjük kiejteni a nevét, mert Ő feltárta azt előttünk, de Aki minden néven túl létezik, túl min­den Léten, túl minden tudáson, túl minden szereteten. Ő a végte­lenül Más, a Transzcendens, Akiről nincs és nem is lehet egyhan­gú elképzelésünk. Olyannyira fölötte van a létnek, hogy bizonyos értelemben igazabb azt állítani Róla, hogy Ő "nincs", mint azt, hogy "van". Ugyanakkor legjobban úgy nevezhetjük meg Őt, Aki az élet teljessége, hogy Ő VAN. És Ő, Aki VAN (vagy "nincs", at­tól függően, hogy az apofatikus vagy a katafatikus teológiai ha­gyományt követjük), saját lényünk legbensőbb részében lakozik. Saját aktualitásunk tiszta tetőfoka az Ő Szentélyének küszöbe, és Ő közelebb van hozzánk, mint mi önmagunkhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr304076577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása