Lectio Divina

2012.01.23. 05:45

lectiodivina.jpg

A nyugati kereszténység monasztikus hagyományának lényeges eleme a Lectio Divina. "Isteni olvasásnak" vagy "Isten olvasásának" lehetne lefordítani. A magyar fordítás kissé szokatlanul hangzik, de maga a kifejezés szemléletes. Ugyanis nem a Szentírás racionális boncolgatása, elemzése a cél, hanem Isten Igéjének megélése, az Élő Ige megtapasztalása.

Ez, mint a lelki élet lényeges eleme már Órigenésznél is felmerül, később az egyházatyák közül Ágoston és Ambrus is foglakozik vele. A Lectio Divina formája a bencés hagyományban kristályosodott ki - Benedek a Regulájában erre is kitér -, később Guigo karthauzi szerzetes írja le részletesen elméletét és gyakorlatát. A Lectio Divina más szerzetesrendek életében is nagy jelentőséghez jut. A II. Vatikáni Zsinat Dei Verbum dogmatikus konstitúciója alapján XVI. Benedek is a hívők figyelmébe ajánlja.

A keleti keresztény hagyománytól eltérően a személődés itt nem válik teljesen külön az elmélkedéstől, hanem közvetlenül reá épül. Bár teljesen megfelelő formája az egyéni ájtatosságnak is, nem szabad elfelejteni, hogy eredetileg közösségi jellegű volt.

A Lectio Divina négy lépcsőfokból áll:

Lectio - olvasás: Nyugodt lelki állapotban lassan, figyelmesen, többször elolvassuk a Szentírás egy rövid szakaszát. A bencés hagyományban általában négyszer, mindig más szemszögből megközelítve azt.

Meditatio - elmélkedés: Ezután az olvasottakon elmélkedünk. De nem racionálisan elemezzük ki a témát, hanem hagyjuk, hogy a Szentlélek mutassa meg nekünk Krisztust, az Élő Igét a Szentírásban.

Oratio - imádság: Az elmélkedés után imádkozunk: feltárjuk és felajánljuk Istennek azokat az érzéseinket, gondolatainkat, amit a Szentírás ébresztett bennünk.

Contemplatio - szemlélődés: Végül elengedjük érzéseinket, gondolatainkat is, hogy belső csendünkben meghalljuk Isten Igéjének szelíd hangját. Ez által válunk képessé a szentlélek ajándékainak befogadására.

Keresztes Szent János így foglalja össze: "Keresd az olvasásban, találd meg az elmélkedésben, kopogtass az imádsággal és megnyittatik a szemlélődéssel."

ld.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr753549358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása