Az Úr templomi bemutatása

Negyven nappal születése után Krisztust bemutatták Istennek a jeruzsálemi Templomban, Mózes törvénye szerint. Ugyanekkor anyja Mária is elvégezte a megtisztulási szertartást, és bemutatta a Törvényben előírt áldozatot. Negyven nappal Karácsony után, tehát, február másodikán az Egyház az Úr templomi bemutatásának, az Úr "fogadásának" az ünnepnapját tartja.

Az Úr templomi bemutatásának a középpontjában Krisztus találkozása áll az öreg Simeonnal és Anna prófétanővel (Lk 2, 22-36). Simeon "azt a kijelentést kapta a Szentlélektől, hogy nem hal meg addig, amíg meg nem látja az Úr Krisztusát" (Lk 2, 26), és ugyanannak a Léleknek az indítására elment a templomba, ahol találkozott az újszülött Messiással, karjaiba vette és elmondta azokat a szavakat, melyeket ma minden esti Vecsernye végén elénekelünk: "Most bocsásd el, Uram, a Te szolgádat ígéreted szerint békességben, mert látták szemeim a Te üdvösségedet, amelyet minden népeknek szeme láttára készítettél, világosságul a pogányok megvilágosítására, és a Te népednek, Izráelnek dicsőségére." (Lk 29-32)

bemutatás.jpg
Simeon azt is előre megmondta, hogy Jézus jel lesz, "amelynek ellene mondanak" és Ő "sokak elesésére és felemelésére rendeltetett Izráelben". Megjövendölte Mária szenvedését is fia miatt. (Lk 2, 34-35) Anna is ott volt és hálát adva Istennek "beszélt róla mindazoknak, akik várták Jeruzsálem megváltását" (Lk 2, 38).

Az Úr bemutatásának ünnepi szolgálatában az a tény kap hangsúlyt, hogy Krisztus, Istennek Fia és Igéje, aki által létrejött a világ, most gyermekként fekszik Simeon karjaiban, ugyanaz az Isten Fia, a Törvény Alkotója most Maga tölti be a Törvényt, és emberi gyermekként karban hordozzák.

"Fogadd Simeon Azt, akit egykor Mózes a Sínai hegyen mint Törvényhozót meglátott, és aki most Gyermekké lett, és a törvénynek magát alávetette. Ő az, ki a törvény által szólott; Ő az, kit a próféták ígértek, ki megtestesült érettünk, és megváltotta az embert. Őnéki hódoljunk! Nyíljék meg ma a mennyek kapuja, mert az Atyának időtlen Igéje, kezdetet vett az időben, s ki nem lépve az isteni mivoltából, mint negyvennapos Csecsemő, a Szűz Anya által bemutatásra vitetik, a törvénynek templomába; és karjaiba fogadja Őt az aggastyán így szólva: Bocsásd el szolgádat Uralkodó, mert látták szemeim a Te üdvösségedet. Ki eljöttél a világba, hogy üdvözítsd az emberek nemzetségét, Urunk, dicsőség Néked."

Az ünnepi Vecsernye és a Hajnali istentisztelet többi éneke is ehhez hasonló gondolatokat hordoz. A Szent Liturgián Mária énekéből származó sorok alkotják a prokiment, Simeon szavai pedig az Alleluja verseit. Az evangéliumi olvasmány a Bemutatásról szól, míg a vecsernyei ószövetségi olvasmányok a megtisztulási előírásokat idézik fel a Leviták könyvéből, Ézsaiás látomását a Háromszorszent Úrról a Templomban és a hit ajándékát az egyiptomiak számára, melyet Ézsaiás jövendölt meg előre, amikor az Úr fénye "világosság" lesz a pogányok számára (Lk 2, 32).

gyertya.jpg
Az Úr bemutatásának ünnepe nem csupán történelmi visszaemlékezés az Egyház számára. Ugyanannak a Szent Léleknek az indítására, akárcsak Simeon, és ugyanattól a Lélektől vezérelve a Messiás Egyházába, ennek az Egyháznak a tagjai is vallomást tehetnek az Úrral történt "találkozásukról", és így tanúskodhatnak arról, hogy ők is "elbocsátást nyerhetnek békességben", mert szemeik látták Isten üdvösségét Krisztus személyében.

"Örvendezz Kegyelembefogadott, Istennek Szűz Szülője, mert belőled kelt fel az Igazság Napja, a mi Krisztus Istenünk, megvilágítva a sötétségben járókat. Örvendezz Te is, igaz öreg férfiú, aki karjaidba fogadtad, a mi lelkünk Szabadítóját, aki pedig feltámadást ajándékozott nekünk. (Tropárion)

“Aki a szűzi méhet születéseddel megszentelted, és Simeon karjait megáldottad, amint kellett, időben megmentettél minket is, Krisztus Isten. Most pedig békítsd meg a hadakozó népeket, és erősítsd meg az igazhitűeket, akiket megszerettél, egyedül való Emberszerető.” (Kondákion)

Számos templomban szokásban van a gyertyák megszentelése az Úr bemutatásának ünnepén.

Thomas Hopko: Az orthodox istentisztelet, fordította: prof. Imrényi Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr203907100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása