Az Előkészület (Proszkomidia)

A Szent Liturgia megkezdése előtt a pap a bemeneti imák elmondása után lép be a szentélybe, és magára ölti a liturgikus ruhákat. Ezután az előkészületi ("áldozati") asztalhoz megy, hogy előkészítse a kenyeret és a bort a Szent Áldozáshoz. A liturgiának ezt a részét nevezik proteszisznek vagy proszkomidiának, ami előkészületet jelent.

proszk1.jpg
A proszkomidia jelenlegi formájában valószínűleg a XIV. századból származik. Amikor püspök végzi a Szent Liturgiát, a proszkomidia közvetlenül az ún. Nagy (felajánló) Bemenet előtt történik. Különben a Katekumenek, vagy más nevén az Ige Liturgiája előtt szokás elvégezni.

proszk2.jpg
A proszkomidia során az első pap egy nagy kocka alakú részt vág ki a kerekre sütött kenyérből, melyet hagyományosan proszforának, azaz felajánlásnak nevezünk. Ennek a kenyér kockának a neve: a Bárány. Krisztust jelképezi, "az élet kenyerét"…, mely "a mennyből száll le", az "Isten Bárányát, aki elveszi a világ bűnét." (Jn 6,35.33; Jn 1,29) A pap, miközben kivágja a Bárányt a proszfórából, Ézsaiás próféciáját idézi: "Mint a juh, leöletésre vitetett…" (Ézs 53,7-8) A Bárányt úgy kell kivágni, hogy a proszforán lévő pecsét felül, középen legyen. A pecsét négyzet alakú, felső részén Jézus Krisztus monogramjával (IC XC), alsó részén pedig a győzni fog görög szóval (NI KA). A Bárányt ez után alul kereszt alakban megvágják, hogy könnyen négy részre lehessen törni a Szent Liturgia folyamán. A pap szimbolikusan át is szúrja a Bárány oldalát egy liturgikus késsel, melynek János apostol szavai nyomán hagyományosan lándzsa a neve. (Jn. 19,34-35)

proskomedia.jpg
A pap vízzel kevert bort önt a kehelybe, majd egy darab kenyeret helyez a diszkoszra, a Bárány mellé, Istennek Szülője emlékére. Ezután újabb kenyérdarabkákat helyez rá Keresztelő János, a próféták, az apostolok, a főpapok, a mártírok, a szentéletű szerzetesek, szent gyógyítók és más szentéletű igazak emlékére, külön megemlékezve az adott napon ünnepelt szentekről. Végül annak a szentnek az emlékére vág ki egy kenyérdarabkát, akinek a liturgiáját végezni fogja. Majd újabb kenyérdarabkák következnek a megyéspüspökért, az ország vezetőiért, élőkért és elhunytakért és különösen név szerint azokért, akikről a helyi közösség meg akar emlékezni.

proszk4.jpg
Ezután a diszkosz és a kehely különleges terítőket kap, miközben a pap a 93. zsoltárt mondja más zsoltárverseket együtt, tömjénáldozat felajánlása kíséretében. Befejezésül a következő ima hangzik el: "Óh Isten, mi Istenünk, aki leküldötted a Mennyei Kenyeret, az egész világ Eledelét, Jézus Krisztus Istent, a mi Urunkat, Üdvözítőnket és Megváltónkat és Jótevőnket, aki megáld és megszentel minket, áldd meg ezt a felajánlást, és fogadd azt a Te mennyei Oltárodra; emlékezz meg, mint jóságos és embereket szerető azokról, akik azt hozták és akikért hozták, és elítélés nélkül tarts meg minket a Te Isteni Titkaid szolgálatában. Mert megszentelt és megdicsőített a Te fölöttébb tisztelt és fenséges neved, az Atyáé és Fiúé és Szent Léleké, most és mindenkor és mindörökkön örökké. Ámin." Rövid elbocsátás és áldás követi a fenti imát, mellyel a proszkomidia szertartása véget ér. 
 
A proszkomidia viszonylag későn jelent meg a Szent Liturgia történetében. Isten egész Egyházának az egybegyűjtését jelenti egyetlen nagy közösségbe, melyben Krisztus a Fő, mellette Istennek Szülője áll, Testének minden tagja kíséretében: mindazok, akik már megdicsőültek és Vele együtt az Atyánál vannak, és azok a hívő tanítványok, akik még a földön vannak. A proszkomidia világosan érzékelteti, hogy az eucharisztikus liturgia mindig az egész Egyháznak a cselekedete, melynek Feje Jézus Krisztus, és mindig “mindenestől és mindenekért” kerül felajánlásra.

Thomas Hopko: Az orthodox istentisztelet, fordította: prof. Imrényi Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr333958656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása