Nagy Péntek

A nagypénteki hajnali istentiszteletet csütörtök este szokás tartani. Ennek az istentiszteletnek a középpontjában a tizenkét Evangélium felolvasása áll, melynek mindegyike Krisztus szenvedéséről szól. A tizenkét olvasmány közül az első János evangéliumának 13—18. fejezeteit foglalja magába (13, 31—18, 1.). Ez Krisztusnak apostolaival folytatott hosszú beszélgetése, mely az úgynevezett főpapi imával zárul le. Az utolsó evangéliumi részlet a sír lepecsételéséről és az őrség odarendeléséről szól (Mt 27, 62—66.).

jesus.jpg
A Krisztus passióját felelevenítő tizenkét Evangélium felolvasására az istentisztelet különböző részeinek a keretében kerül sor. A himnuszok mind a Megváltó szenvedéseinek vannak szentelve és tele vannak evangéliumi, valamint ószövetségi prófétai és zsoltár idézetekkel. A hatodik Evangéliumi olvasmány után halljuk a Boldogságokat, és külön hangsúlyt kap annak a latornak az üdvözülése, aki felismerte Krisztus Országát.

crucifix.png
A nagypénteki Órák során újra halljuk a Krisztus szenvedését elbeszélő Evangéliumokat, de minden Órához járul egy ószövetségi prófécia az ember megváltásával kapcsolatban, és egy-egy részlet Pál apostol leveleiből az ember üdvösségéről Krisztus szenvedése által. A felolvasott zsoltárok is különleges profetikus jelleget hordoznak: például a 2., 5., 22., 109., 139., és a többi.

A nagypénteki istentiszteletek közül hiányzik a Szent Liturgia, melynek ugyanaz a nyilvánvaló és már ismert magyarázata, amely szerint tilos az Eucharisztia ünneplése a Nagyböjt hétköznapjain.
 

Thomas Hopko: Az orthodox istentisztelet, fordította: prof. Imrényi Tibor 

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr773874454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása