A Nagy Hét

Krisztus életének utolsó hetét hivatalosan a Passió Hetének nevezik az Orthodox Egyházban, népiesen pedig Nagy Hétnek. A liturgikus könyvek minden napot "nagy és szent" napként tüntetnek fel. A hét minden napján, minden templomban különleges istentiszteleteket tartanak. A hívő ember számára megszűnik a földi élet, amint "fölmegy az Úrral együtt Jeruzsálembe" . (Nagy Hétfő hajnali istentisztelete)

21cursing_of_fig_tree.jpg
A Nagy Hét minden egyes napjának megvan a maga sajátos tartalma. Nagy Hétfőn a terméketlen fügefára emlékezünk, mely nem hoz gyümölcsöt és átkozott lesz.
 10 virgins.jpg
 
Nagy Kedden az okos szüzek virrasztásán van a hangsúly, akik, balga nővéreiktől eltérően, készen állva várták az Urat.
 máriamagdolna.jpg
 
Nagy Szerdán a bűnös asszony áll a középpontban, aki bűnbánatot tartott. De ugyanolyan súllyal jelenik meg az istentiszteletek során Júdás, a kiválasztott, mégis elveszett apostol, a bűnös és rossz hírű nővel párhuzamba állítva, aki viszont megmenekült. Az egyik minden vagyonát Krisztusnak adja és lábait csókolja; a másik egy csókkal pénzért elárulja Krisztust.

Mind a három nap során Evangéliumi olvasmányok hangzanak el az Órák folyamán, valamint a Vecsernye során, amikor Előreszentelt Adományok Liturgiáját tartjuk. Az ószövetségi olvasmányok a Kivonulás és Jób könyvéből, valamint a próféták könyveiből kerülnek kiválasztásra. A hajnali istentiszteletek során is halljuk az Evangéliumot, melyeket hagyományosan a "Vőlegény" istentiszteleteinek neveznek, mivel ezeknek a napoknak a visszatérő témája a világ vége és Krisztus ítélete. Az is szokásban van, hogy a Vőlegény istentiszteleteit éjjel tartják.

"Íme a vőlegény jő az éj közepén és áldott az a szolga, akit ébren talál, de méltatlan a szolga, akit semmivel sem törődve talál. Óvakodj hát, ó lelkem, nehogy elnyomjon az álom és a halálba merülj, kizárva a Mennyek Országból. Kelj föl és kiáltsd: Szent, Szent, Szent vagy Ó Isten, Isten Szülője által irgalmazz nekünk." (Az első három nap tropárionja)

Az Egyház előírja, hogy a Nagy Hét első három napján, az Órák keretében mind a négy Evangéliumot teljes egészében fel kell olvasni egészen addig a pontig, ahol Krisztus szenvedése kezdődik. Jóllehet ez rendszerint nem lehetséges a parochiák templomaiban, bizonyos helyeken megkísérlik, hogy Nagy Csütörtökig legalább egy teljes Evangéliumot elolvassanak, otthon vagy nyilvánosan, a templomban.
 

Thomas Hopko: Az orthodox istentisztelet, fordította: prof. Imrényi Tibor 

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr293862461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása