Az orthodox böjti fegyelem

2012.03.12. 22:43

Múltkoriban a görögkatolikus böjti szokásokról volt szó, másik alkalommal pedig általában az ételkategóriákról. Most az orthodox böjttel folytatom. Annál is inkább, mert gyakorlatilag ugyanarról a böjti fegyelemről van szó, mint a görögkatolikusoknál, csak lényegesen szigorúbb felfogásban. Tehát abból indulunk ki, hogy böjt = növényi táplálék, azaz se hús, se hal, se tojás, se tejtermék. Vannak enyhébb napok, amikor ezek közül egyedül a hal engedélyezett, és vannak különböző fokozatú szigorúbb napok is.

nagypéntek.jpg

Az első, amit tudni kell, hogy az év minden szerdája és péntekje szigorú böjt, azaz az olaj sem engedélyezett, vízzel főzünk. Ez alól csak a néhány szabad hét szerdái és péntekei kivételek.

A négy böjti időszak közül a Nagyböjt a leghosszabb és a legszigorúbb. Most nem térek ki arra, hogy hogyan is jön ki a 40 nap, ha 2 nappal hosszabb, mint a római katolikusoknál. Lényeg az, hogy hét héttel Húsvét előtt kezdődik, de nem szerdán, hanem már hétfőn. 

A nagyböjtöt azonban előkészíti a két, közvetlen előtte lévő hét. A nagyböjt előtti második hét szabad hét, ilyenkor tehát szerdán és pénteken nem kell, sőt, nem is szabad böjtöt tartani.

Ezt a hetet a Húshagyó vasárnap zárja le, mert másnaptól - egészen Húsvétig - húst már nem veszünk magunkhoz. A hal, tojás és tejtermék ilyenkor még megengedett. Ez tehát az orthodox felfogás szerint még nem böjt, csak amolyan félutas megoldás, előkészítés a böjtre.

A hetet a Vajhagyó vasárnap zárja le, egyes nyelveken Sajthagyónak hívják. Másnaptól tehát már semmilyen állati eredetű táplálékot nem eszünk, ezzel már megkezdődik maga a Nagyböjt.

A nagyböjt első hete, valamint a Nagyhét a legszigorúbb böjti időszak. Nagyböjt első hetén - amit szokás Tiszta hétnek is nevezni - kétszer eszünk. Nem naponta: egész héten! Hétfőn, kedden valamint csütörtökön nem étkezünk, csak vizet ihatunk. Szerdán és pénteken (mint mindig az év folyamán) vízzel főzünk. De csak egyszer étkezünk, a templomi szertartás (Előszenteltek Liturgiája) után. Aki nem bírja ezt a szigort az enyhíthet: kedden és csütörtökön ehet üres kenyeret, de csak este, a Vecsernye után. Hétfőn viszont semmiképp sem szabad enni.

böjt3_1.jpgA hétvégék bizonyos értelemben ünnepnek számítanak: a vasárnap a feltámadásé (Újszövetség), a szombat pedig a teremtés utáni megpihenésé (Ószövetség). Erről valamikor még lesz szó, most csak annyit, hogy szombaton és vasárnap sosincs szigorú böjt: az olaj és bor megengedett.

A Nagyböjt hétköznapjai pedig - a Tiszta hetet és a Nagyhetet leszámítva - szigorú böjti napok, tehát vízzel főzünk. Azonban vannak, akik szerdánként és péntekenként szárazböjtöt tartanak, tehát csak nyers ételt esznek.

Üdítő kivétel a Virágvasárnap, és az Örömhírvétel ünnepe, ilyenkor nemcsak az olaj és bor, de a hal is engedélyezett. Azonban ha az Örömhírvétel Nagyhétre esik, nincsen könnyítés.

Nagyhéten hétfő, kedd, szerda ugyanaz, mint Tiszta héten. Nagycsütörtökön olaj és bor engedélyezett. Nagypéntek és Nagyszombaton viszont semmi, esetleg csak kenyér és víz a szertartás után. Nagypénteken tartható teljes böjt is, tehát semmit nem eszünk.

Szigorúságban a sorban következő az Istenszülő böjtje, augusztus 1-14. között. Előfordulhat, hogy maga Nagyboldogasszony is böjti nap, amennyiben szerdára vagy péntekre esik: ilyenkor olaj, bor és hal megengedett. Ha más napra esik, természetesen nem böjti nap.

A kéthetes böjtnek van egy enyhébb és egy szigorúbb változata. Az enyhébb változat szernit hétköznap vízzel főzünk, szombaton és vasárnap olaj és bor megengedett. A szigorúbb változat szerint szerdán és pénteken naponta egyszer (délután) kenyér és víz, a többi napon vízzel főzünk. Hétvégén a bor megengedett, de az olaj nem. Ez az egyetlen eset, amikor az olaj és bor külön elbírálás alá esik.

Erre a böjtre esik Urunk színeváltozása, ilyenkor olaj, bor és a hal is megengedett. Nem böjt, de a böjthöz kapcsolódó hagyomány a szőlő fogyasztásák tilalma. A szőlőt nem szabad megenni, hanem Urunk színeváltozásáig gyűjteni kell, vagy méginkább le sem kell szedni. Urunk színeváltozása napján az első szőlőtermést megáldják a templomban, majd oda szokás adni a kolostor szerzeteseinek, esetleg szétosztják a szegények között. Csak ez után szabad szőlőt fogyasztani az évben.

Egy fokkal még enyhébb a Karácsonyi böjt. Ez legalább könnyen átláthatóan kereken 40 nap, november 15. az első napja. Szokták Fülöp-böjtnek is hívni, mert az utolsó, böjt előtti kötetlen nap (nov. 14.) Szent Fülöp apostol napja. Hétfőn, szerdán, pénteken vízzel főzünk, kedden, csütörtökön engedélyezett az olaj és bor, szombat, vasárnap a hal. Kivéve az időszak legvégét, mert a Karácsony előtti hétfőtől, de legalább 20-val kezdődően csak vízzel főzünk. December 24. lehet szárazböjt is. Istenszülő templomba vezetése napján (november 21.) megengedett a hal.

A legenyhébb böjti időszak az Apostolfejedelmek böjtje, Péter-Pált megelőzően. A böjti időszak hossza a Húsvét időpontjától függően változhat. Előfordulhat, hogy Péter-Pál napja szerdára vagy péntekre esik, ilyenkor böjtölve ünneplünk, azaz a hal megengedett. A böjt alatt (mint az évben mindig) vízzel főzünk szerdán és pénteken, valamint az ünnepet megelőző napon, június 28-án. A többi napon olaj, bor és a hal is megengedett.

Szárazböjtöt tartunk Keresztelő Szt. János fejevétele napján (aug. 29.), Szent Kereszt felmagasztalásakor (szept. 14.), és a Vízkereszt előtti napon (jan. 5.). Azonban mindegyiknek saját tradíciója alakult ki, hogy mit ehetünk. Január 5-én csak kenyeret és vizet, vagy semmit sem fogyasztunk. Szeptember 14-én csak kenyeret és szőlőt ehetünk.

Szent János fejevételekor nem ehetünk semmit, ami gömbölyded, mert fejformára emlékeztet (pl. alma, narancs, káposzta) sem vörös színűt, mert annak olyan a színe, mint a vérnek. Emellett étkezéshez nem használhatunk sem tányért, sem tálcát, mert Szent János fejét tálcára téve mutatták be.

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr734312620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása