A háború bennünk van (3.)

2012.01.27. 05:35

merton2.jpg(Harmadik idézet Thomas Merton O.C.S.O. írásából.)

3.
Azokban, aki leginkább élnek - és ezért leginkább azo­nosak önmagukkal -, a testi élet alárendelődik a bennük lakozó magasabb létezésnek. A testi élet csendben aláveti magát a lélek sokszorosan bőségesebb elevenségnek, amely minden mértéket és megfigyelést fölülmúló magasságban él. Ezért az emberben az igaz élet jele nem a féktelenség, hanem a fegyelem, nem a for­rongás, hanem a tisztánlátás és a rendezettség, nem a szenve­dély, hanem a józanság, amely minden szenvedélyt megtisztít és felemel a misztika tiszta mámorához. Itt nem önkényes és zsar­noki fegyelemre gondolunk, amelyet benső erkölcsi szempontok diktálnak - hívják akár "felettes én-nek" vagy farizeusi lelkiisme­retnek: ez az ember erőinek harmonikus összhangba hozatala, törekedve legmélyebb, rejtett lelki képességei felismerésére. Nem arról van szó, hogy az ember egyik része fegyelmezi a másikat, hanem arról, hogy az ember összes erői az igazi én tökéletes megvalósításának egyetlen békés intuíciójába fonódnak össze, ami az ember lelki önazonossága.

Így az ember teljesen csak akkor él, amikor saját léte értelmé­nek világos tudatára ébred, vagyis amikor megtapasztal valamit az értelem, a szabadság és a lelkiség teljességéből, amelyek őben­ne aktualizálódnak.

De valóban elvárhatjuk-e az embertől, hogy ilyen tudatosság­ra szert tegyen? Nem kifejezetten kegyetlen dolog-e a szeme elé tárni az élet "teljességének" és "megvalósításának" csalóka re­ményét? Ha nem értjük meg a remény természetét, akkor min­den csalódás közül ez a legkegyetlenebb és legcsúfosabb. Ez le­het a lelki káprázatok közt a legrosszabb, amely az embert pusz­tai zarándoklatában gyötri. Hogyan lehetséges, hogy az embert - aki belesodródott az agóniába, élet és halál küzdelmébe azok legelemibb lelki formáiban -, megtéveszti az önmegvalósítás ígé­rete? Saját énje, önmaga valósága csupa ellentmondás, amelyet irgalmasan elfed a zűrzavar. Ha ezt a zűrzavart eltakarítjuk, és tel­jesen "felismeri" zaklatott énjét, mi mást fog látni, mint az ellent­mondás végső abszurditását? "Saját létének igazi értelme" pon­tosan az lenne, hogy nincs értelme.

Bizonyos értelemben ez igaz. Hogy megtaláljuk az életet, meg kell halnunk az életnek - mint tudjuk. Hogy megtaláljuk az értel­met, meg kell halnunk az értelemnek. A nap minden reggel föl­kel, amit meg is szoktunk. És mivel tudjuk, hogy a nap föl fog kel­ni, végül úgy kezdtünk tenni, mintha azért kelne föl, mert mi így akarjuk. Tegyük föl, a nap azt választaná, hogy nem kel föl. Ak­kor az "abszurd" reggel lenne vagy finoman szólva nem találkoz­na az elvárásainkkal.

Hogy megtaláljuk saját létünk teljes értelmét, nem azt az értel­met kell megtalálnunk, amelyre számítunk, hanem amelyet Isten tárt föl nekünk. Azt az értelmet kell megtalálnunk, amely Isten és önnön misztériumunk transzcendens sötétségéből érkezik hoz­zánk. Nem ismerjük Istent és nem ismerjük önmagunkat sem. Ak­kor hogyan képzelhetjük, hogy saját útirányunk céljául életünk ér­telmének felfedezését jelölhetjük meg? Ez az értelem nem a reg­gelente fölkelő nap, mégis kezdjük már annak hinni, olyan regge­leken pedig, amikor nem kel föl, valami mesterséges fénnyel he­lyettesítjük, hogy ne kelljen beismernünk a reggel abszurd voltát.

Az értelem nem olyasmi, amit önmagunkban, az életünkben felfedezünk. Amennyit fel tudunk fedezni, az sosem elegendő. Az igazi értelem kinyilatkoztatásra szorul, azt “kapnunk" kell. Ponto­san ez adja meg a jelentőségét, hiszen magának az életnek is vég­ső soron abban van a jelentősége, hogy azt is kapjuk.

Amíg úgy éljük meg az életet, a létezést, mint a napot, amely­nek minden reggel fel kell kelnie, agóniában élünk. Meg kell ta­nulnunk, hogy az élet olyan fény, amely akkor süt le ránk, amikor Isten előhívja a sötétségből. Ennek pedig nincs megkötött ideje.

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr1003537473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása