A háború bennünk van (2.)

2012.01.20. 05:32

(A második idézet Thomas Merton O.C.S.O. írásából)fos-zoe.jpg

2.
A kereszténység legellentmondásosabb, ugyanakkor legegyedülállóbb és legjellegzetesebb tantétele, hogy Jézus Krisztus halottaiból való föltámadása által az ember tökéletes győzelmet aratott a halálon, "Krisztusban" pedig a halottak szellemi és átlé­nyegült testben születnek meg az örök életre, egy teljesen új terem­tésben.
 
Az új életet Isten Országában nem valami meg nem szol­gált örökségként kapjuk, hanem bizonyos értelemben szenvedé­sünk és munkánk, szeretetünk és imáink gyümölcseként a Szentlé­lekkel egységben. Ezt a fantasztikus és emberileg lehetetlennek lát­szó hitet a 19. és korai 20. századi liberális kereszténység általában háttérbe szorította, de az Újszövetséget elfogulatlanul olvasva belát­juk, ez az első keresztények alapvető tanítása. A kereszténység e csodálatos eszkatológikus kijelentés nélkül csak egy szellemi tartalomban nem bővelkedő erkölcsi kódrendszer lenne. Ha az egész kereszténység nem a halált leigázó, Ember-Isten Jézus Krisztus győzedelmes, eleven és örök jelenvalóságára épül, akkor elveszíti megkülönböztető jellegét és többé nem lenne igazolása a keresz­tény térítő evangelizációnak. A valóságban a holtak föltámadása nélküli evangelizáció pusztán a nyugati kulturális és gazdasági "fej­lődés" propagálását szolgálta, nem az Evangélium igaz hirdetését.
 
Az emberi élet teljessége nem mérhető olyasvalamivel, ami csak a testtel kapcsolatos. Az élet nem egyszerűen a testi életerő, az egészség vagy annak függvénye, mennyire tudjuk jól érezni ma­gunkat. Mi az élet? Sokszorta több, mint a levegő, amit beszívunk, a vér, ami az ereinkben lüktet vagy a fizikai ösztönzésre adott vála­szaink. Igaz, hogy mindezek alapvetően hozzátartoznak a teljes emberi élethez, de az élet, annak minden teljességét tekintve, ezek­ből még nem áll össze. Mindezek birtokában még lehet az ember félkegyelmű. Ha valaki minden tudatosság, cél és önálló gondola­tok nélkül egyszerűen csak lélegzik, eszik, alszik és dolgozik, még nem igazán ember. Az élet - ebben a pusztán fizikai értelemben - csak a halál hiánya. Az ilyen emberek nem élnek, csak vegetálnak.

Hogy az ember éljen, nemcsak a növényi és az állati léttel járó cselekedeteket kell végrehajtania, nem elég csak életben maradnia, növekednie, nem elég érző lénynek lennie, járnia-kelnie, táplálkoz­nia és így tovább. Olyan cselekedeteket kell megtennie, amelyek megfelelnek sajátos emberi létének. Ki kell mondanunk: intelligen­sen kell gondolkodnia. Mindenekelőtt pedig a cselekedeteit olyan szabad döntések által kell irányítania, amelyeket önálló gondolko­dása fényében hozott. Döntéseinek pedig intellektuális, erkölcsi és szellemi fejlődését kell szolgálniuk, egyre tudatosabbá kell tenniük őt a tudás befogadására és a szabad cselekedetekre való hajlandó­ságát illetően. Ki kell tágítaniuk, meg kell növelniük erejét, hogy jobban szerethessen másokat, hogy mások javára szentelje önma­gát, mert ebben találhatja meg önmaga beteljesülését.

Egyszóval az élet az ember számára annyit tesz, hogy egészen és teljesen életre kell kelnie. Életet kell sugároznia egész lényé­nek, testének, érzékeinek, tudatának és akaratának.
De ebben az életben egyfajta különös rendnek és összefüggés­nek is meg kell lennie. Gyakran láthatni olyan embereket, akik­ről azt mondják, "buzog bennük az életerő", pedig egyszerűen csak saját belső összefüggéstelenségükkel viaskodnak.

Az élet valóban legyen túláradó, de ne robbanjon fel. Azok, akikben buzog az életerő, gyakran óriási csobbanással vetik ma­gukat a halálba. Nem emelkednek fölül a halálon, hanem akko­ra állati életerővel adják meg magukat neki, hogy ezzel képesek másokat is magukkal rántani a feneketlen mélységbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://hesykhia.blog.hu/api/trackback/id/tr933537409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása